top of page

«Η μουσική της καρδιάς μας.»

 

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

«Άκου, τραγούδα, χόρεψε, νιώσε, εκφράσου. Γνωρίζω τον Dmitri Shostakovich» 

Δημοφιλής, ήρεμη, λίγο... μελαγχολική η μουσική που ανοίγει και κλείνει το δεύτερο βαλς του Dmitri Shostakovich από τη σουίτα για ορχήστρα θεάτρου ποικιλιών .Το μεσαίο μέρος του είναι φωτεινό, εξωστρεφές και χαρούμενο!

«Συνομιλώ με τον Ροσσίνι. Γνωρίζω τον Gioachino Rossini»

 

Νοέμβριος, σύννεφα, βροχή, ομπρέλες! Ξαφνικά μια αχτίδα ήλιου και η μουσική του Ροσσίνι ''έρχεται''  με κρυφά χαμόγελα και υποσχέσεις χαράς. Η μουσική ''λαμπυρίζει''.

«Ο καρυοθραύστης των... παιδιών. Γνωρίζω τον Pyotr Ilyich Tcaikovsky»

 Ήταν μια φορά κι έναν καιρό... Χριστούγεννα. Ένα, δύο, τρία... μαγεία!

«'Eνας φανταστικός περίπατος σε μια έκθεση ζωγραφικής. Γνωρίζω τον Μodest Mussorgsky και τον Maurice Ravel»

'Ενας επισκέπτης περιφέρεται σε μια έκθεση ζωγραφικής και παρατηρεί τους πίνακες .Δέκα μουσικοί πίνακες και αναμεσά τους πέντε μουσικοί περίπατοι ,στις ''Εικόνες από μια έκθεση'' του Μουσόργσκυ.Κάθε πίνακας μια διαφορετική μουσική,ένα διαφορετικό συναίσθημα!

«Peer Gynt (Πέερ Γκυντ). Γνωρίζω τον Edvard Grieg»

Μια γλυκειά κι ευγενική μουσική στην αρχή!Ϋστερα ο Πέερ  Γκυντ ένας ...απίστευτος νεαρός συναντά ξαφνικά τα ξωτικά.Αυτά στην αρχή κινούνται απαλά ,ύστερα πλησιάζουν όλο και περισσότερο ,όλο και πιο γρήγορα!Ούφ ...ευτυχώς! Τους ξεφεύγει!

«Το μουσικό ταξίδι ενός ποταμού. Γνωρίζω τον Bedrich Smetana»

Το φλάουτο και το κλαρινέττο μουρμουρίζουν...Μια μελαγχολική μελωδία,κυνηγοί,ένας χωριάτικος γάμος ,νύμφες που χορεύουν στο φως του φεγγαριού ,κάστρα ,παλάτια στις όχθες ενός ποταμού.Γνωρίζω τον ''Μολδάβα''το  γνωστό κι αγαπημένο συμφωνικό ποιήμα του Σμέτανα.

«Το πέταγμα της μέλισσας. Γνωρίζω τον Νikolai Rimsky-Korsakov»

  ''Το πέταγμα της μέλισσας '' ένα από τα πιο γνωστά έργα του Κόρσακοφ .ΠροέρBedrich Smetanaχεται από την όπερα ''Ιστορία του τσάρου Σαλτάν'',ένα παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν που οι κακές αδαλφές της γυναίκας του κατάφεραν να τον χωρίσουν από το γιό του πρίγκιπα Γκβιντόν.Ο πρίγκιπας Γκβιντόν αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε μέλισσα για να συναντήσει τον πατέρα του! 

«Το μουσικό ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ!»

  Οι μαγικές νότες των συνθετών που ακούσαμε τη χρονιά που πέρασε , συνεχίζουν να ακούγονται!      Ο Dmitri Shostakovich, ο  Gioachino Rossini,ο Pyotr Ilyich Tchaikovsky ,ο  Μodest Mussorgsky και ο Maurice Ravel,ο Edvard Grieg,ο Bedrich Smetana, 

 μας γνέφουν απαλά και μας προτρέπουν να τους γνωρίσουμε κι άλλο .

 «Το μουσικό ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ!»

«Η μουσική της καρδιάς μας» θα  ηχεί πάντα ...

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Κάθε παιδί από τη στιγμή που γεννιέται  μέσα στο στενό οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον βιώνει πολλές εμπειρίες σχετικές με τη μουσική. Η μουσική είναι επικοινωνιακή συνθήκη και επίσης η πιο ελεύθερη και αδέσμευτη μορφή τέχνης.

Με σεβασμό για τα παιδιά δημιουργήσαμε το μουσικό -εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ''Η μουσική της καρδιάς μας'' επιχειρώντας να  τα βοηθήσουμε  να αναγνωρίσουν την υπέροχη δύναμη της μουσικής να δημιουργεί συναισθήματα, συγκινήσεις  και να επηρεάζει τις διαθέσεις.

Με ακροάσεις ,παιχνίδια, γρίφους, μουσικούς χάρτες, βιντεοπροβολές, παρουσιάσεις εικόνων και αντλώντας έμπνευση από ένα  διαφορετικό συνθέτη κάθε φορά ''ταξιδεύουμε'' στη μουσική του με πυξίδα την αγάπη για τα παιδιά και προορισμό τη χαρά και τη ζεστασιά που μας  χαρίζει.

 

Ποιά είναι λοιπόν  ''Η μουσική της καρδιάς μας'';

 Η μουσική που αγαπάμε, που τραγουδάμε, που χορεύουμε, που παίζουμε. Με τη μουσική που αγαπάμε προσπαθούμε να αμβλύνουμε την οξύτητα, το θυμό, την αδικία...Να βγει στο φως το σμιλεμένο, το όμορφο, το υπέροχο!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού.

bottom of page