top of page

Η μουσική είναι ένα βασικό στοιχείο εκπαίδευσης συνδεδεμένο με την ευφυΐα και τον χαρακτήρα του παιδιού 

Συνέτευξη της Κατερίνας Παπαδάκου στην Εύα Μ. Βλάχου στο People of art στις 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ευχαριστούμε την Εύα Μ. Βλαχου και το People of art που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την μουσική και το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της musicArte.

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη: Συνέντευξη People of art

Μαθαίνουμε για το μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Μπαχ και δύο φίλοι… κλασικοί» που παρουσιάζει η ομάδα musicArte στον ΙΑΝΟ 

μιλώντας με την Κατερίνα Παπαδάκου.

 

Η musicArte συνεχίζει και φέτος να δίνει μουσικό-εκπαιδευτικά ραντεβού της με τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, Σάββατο πρωί στον ΙΑΝΟ.

Το πρώτο εργαστήριο για φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 στο ΙΑΝΟΣ CAFE στις 12:00.

Με αφορμή την έναρξη των εργαστηρίων μιλήσαμε με την Κατερίνα Παπαδάκου που σχεδιάζει και επιμελείται το πρόγραμμα.

1.jpg

Μιλήστε μας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Μπαχ και δύο φίλοι… κλασικοί». Τι πρόκειται να γίνει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου;

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του φετινού προγράμματος, μια σύντομη περιγραφή του κι αναφορά στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του εργαστηρίου.

Οι φίλοι της musicArte που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα μεταφερθούν στο μπαρόκ και την κλασική εποχή, θα μάθουν για όργανα εποχής, παλαιές φόρμες, μουσικούς όρους και θα γνωρίσουν τρεις εμβληματικούς συνθέτες που καθόρισαν την πορεία της Ευρωπαϊκής μουσικής: τον Μπαχ, και τους δύο φίλους… κλασικούς, τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν.

Θα ακούσουμε μουσική, θα τραγουδήσουμε, θα παίξουμε και θα απολαύσουμε με κάθε τρόπο τη μουσική τους.

Ποιος είναι ο ρόλος της κλασικής μουσικής στη ζωή ενός παιδιού; 

Η μουσική δεν είναι μόνο μια μορφή τέχνης και ένας τρόπος έκφρασης, αλλά ένα βασικό στοιχείο εκπαίδευσης συνδεδεμένο με την ευφυΐα και τον χαρακτήρα του παιδιού. Μέσα από την εποχιακή αμφίεση που έχει κάθε φορά αναδύονται ανθρώπινες αξίες και ανάγκες.Επίσης περιέχει χιούμορ, αντιθέσεις, χορό, λαϊκό τραγούδι κι ένα σωρό άλλα καθημερινά πράγματα που μας φέρνουν κοντά, μας βοηθούν να εξωτερικεύσουμε όσα αισθανόμαστε, να αλληλοεπιδράσουμε, να συνεργαστούμε, να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να δημιουργήσουμε.

Ποια είναι η επιδίωξη του προγράμματος; 

Αφ’ ενός να μεταδώσει χαρά κι αφετέρου να κεντρίσει το ενδιαφέρον για μια μουσική που μερικές φορές φαίνεται λίγο μακριά από μας. Ακόμη να δώσει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να μοιραστούν ενδιαφέρουσες εμπειρίες γνώσης, ευχαρίστησης και συνεργασίας, εμπειρίες που πηγάζουν από την ακρόαση τους.

Παρατηρώ ότι τα προγράμματά σας είναι αρκετά μεγάλα και οι ενότητες καλύπτουν όλη τη χρονιά. 

Η σχέση με τη κλασική μουσική – ιδιαίτερα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι μ’ αυτήν – είναι σχέση που χτίζεται σιγά σιγά. Θέλει χρόνο ώστε να αποκτήσουν οι μικροί μας φίλοι εμπειρία στην ακρόαση, να κατανοήσουν έννοιες, να ενεργοποιήσουν τη προσοχή τους και να καταλαβαίνουν αυτό που ακούν. Όσο πιο πολύ γνωρίζω κάτι, τόσο περισσότερο το αγαπώ!

Πώς γίνεται η προσέγγιση της musicArte; 

Είναι βιωματική, με ευχάριστο, ψυχαγωγικό, δημιουργικό, αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Κάθε κομμάτι κλασικής μουσικής, μπορεί να γίνει μια περιπέτεια, που έχει τους χαρακτήρες της, την κίνησή της, το ρυθμό και το ιδιαίτερο νόημά της. Μπορεί να γίνει η αφορμή για γνώση, για μια συζήτηση, για μια δημιουργική πράξη, για μια περιπέτεια.

Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό; 

Υπάρχει διάδραση με την έννοια ότι τα παιδιά μπορούν να ρωτήσουν, να προτείνουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν σε δικές μας ερωτήσεις. Μας επηρεάζουν και τα επηρεάζουμε,ελπίζω.

Μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα κι ένα παιδί που δεν είναι μυημένο στη κλασική μουσική; 

Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτός είναι κατ’ αρχάς ο σκοπός του προγράμματος. Φέτος το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο σε τρεις πολύ δημοφιλείς συνθέτες, οι οποίοι έχουν συνθέσει μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής. Κομμάτια που έχουμε ακούσει ή που μας θυμίζουν κάτι,που μας συγκινούν με κάποιο τρόπο. Όταν συμβαίνει αυτό η μουσική μας φαίνεται οικεία και φιλική. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκινώντας δηλαδή από το γνωστό και το οικείο και προχωρώντας στο άγνωστο και σ΄αυτό που θα εξερευνήσουμε θα εξελιχτεί το πρόγραμμα.

Η μουσική διεγείρει τη φαντασία όσων την ακούν και η εμπειρία μας στα μουσικά-εκπαιδευτικά προγράμματα μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα τα παιδιά μπορούν να ακούσουν όλα τα μουσικά κομμάτια και να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ,αρκεί να έλθουν στο πρόγραμμα γιατί το θέλουν και όχι γιατί το επιθυμεί κάποιος μεγαλύτερος.

Η μουσική που θα ακούσουν και η προσέγγιση που κάνουμε είναι πιστεύω κατάλληλες για να έχουν μία εμπειρία που θα θελήσουν να επαναλάβουν.

Σας ευχαριστώ και σας περιμένω στις 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Συνέντευξη – Επιμέλεια: Εύα Μ. Βλάχου

bottom of page