Η μουσική είναι αιώνια και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
 

Με αφορμή τους διαγωνισμούς Κιθάρας και Πιάνου (2021) της musicArte

Μπορειτε να το διαβάσετε στο tar.gr

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, και πιο συγκεκριμένα 18 και 19 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου και ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας της μουσικής εκπαιδευτικής ομάδας musicArte.

Ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η τότε διεξαγωγή αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών  μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Εν τέλει, την Παρασκευή 18 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός της κιθάρας αφιερωμένος στον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου (1913-1990) και το Σάββατο 19 Ιουνίου ο Διαγωνισμός του Πιάνου αφιερωμένος στον Θεόδωρο Αντωνίου (1935-2018). Και οι δύο διαγωνισμοί διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της International Cultural Federation 21st.
 

01-723x490.jpg

Νιώθουμε περήφανοι που μαζί με 140 ταλαντούχους νέους απ΄ όλη την Ελλάδα και 9 καταξιωμένα μέλη κριτικών επιτροπών (εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες και έμπειροι μουσικοπαιδαγωγοί), ζήσαμε 2 συναρπαστικές μέρες μουσικής άμιλλας και συνύπαρξης από 6 χορδές Κιθάρας και 88 πλήκτρα πιάνου, μία αξέχαστη εμπειρία με φυσική παρουσία.
 

Οι Διαγωνισμοί μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες και νέους με συνέπεια και σοβαρότητα .Μουσικούς με ταλέντο, άριστη τεχνική, ικανότητες ερμηνείας υψηλού επιπέδου. Μοιραστήκαμε αυτή τη μοναδική εμπειρία μαζί με αξιόλογους συναδέλφους καθηγητές των συμμετεχόντων που τους προετοίμασαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες εγκλεισμού.

Η συμμετοχή κατά τη γνώμη μου ενός παιδιού σε έναν μουσικό διαγωνισμό κλασικής μουσικής είναι πολύ σημαντική διότι:

#  'Ένας μουσικός Διαγωνισμός είναι ένας «αγώνας δρόμου» όχι μόνο για νικητές και η βράβευση κάποιων δεν αναιρεί τη σημασία της συμμετοχής όλων.

#  Η συμμετοχή σ' ένα μουσικό διαγωνισμό προϋποθέτει τη στήριξη του συμμετέχοντα από την οικογένεια του και την καθοδήγηση από τον καθηγητή του. Πρόκειται για δυο ποιοτικά βιώματα, σημαντικά για το μέλλον κάθε παιδιού.

#  Με την ευκαιρία κάθε διαγωνισμού  αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στην κλασική μουσική: H ισορροπία και η διαύγεια που δημιουργεί, οι στόχοι που θέτει και το συναίσθημα που γεννάται, αποτελούν τα θεμέλια για υγιή προσωπικότητα.

Κλείνοντας τον απολογισμό ευχαριστώ θερμά τόσο τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής όσο και τα μέλη των κριτικών επιτροπών: Νίκο Μπαλογιάννη (πρόεδρο της κριτικής επιτροπής) και τους Κώστα Γρηγορέα, Αλέξανδρο Κάλκο, Χάρη Κανελλίδη , Ευστάθιο Ουλκέρογλου και Νίκο Χατζηελευθερίου για τον διαγωνισμό κιθάρας. Επίσης ευχαριστούμε τον Γιάννη Τσανακαλιώτη (πρόεδρο της κριτικής επιτροπής), Άρη Γραικούση ,Κατερίνα Παπαδάκου, Φωτεινή Τριανταφύλλου  και Ευστάθιο Ουλκέρογλου για τον διαγωνισμό πιάνου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας: Γιάννης Σεϊντούλας (κατασκευαστής κιθάρας) και PANAS MUSIC-ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΚΑΣ (μουσικός οίκος) καθώς εξαιτίας τους δόθηκαν σημαντικά κίνητρα επιβράβευσης στους συμμετέχοντες! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό επικοινωνίας, το Μουσικό Διαδικτυακό Περιοδικό TAR  (www.tar.gr)

Ξεχωριστές ευχαριστίες και στον Νίκο Μαλλιάρα και τα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα που μας φιλοξένησαν στους σύγχρονους χώρους τους με την εξαιρετική ακουστική.

Χωρίς την αμέριστη βοήθειά τους σε μια δύσκολη συγκυρία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός.

ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ του 2022.

 

Κατερίνα Παπαδάκου,

Καλλιτεχνική διευθύντρια των διαγωνισμών