top of page

musicArte: Μια συνέντευξη με την Κατερίνα Παπαδάκου

Συνέτευξη της Κατερίνας Παπαδάκου στο IANOS Magazine τον Ιούλιο του 2020.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη: Συνέντευξη στο IANOS Magazine.

Η αξία της μουσικής στέκεται μακριά από  τα σχέδια, ανέγγιχτη στο χρόνο ,ανεπηρέαστη, φωτεινή, διάπυρη ,διηνεκής ...σαν φλόγα.

 

Η ομάδα musicArte είναι μια ομάδα παιδαγωγών, μουσικών, καλλιτεχνών κι εμπνευσμένων δασκάλων με ενέργεια και μουσική δράση, που στόχο έχουν την «υψηλής ποιότητας» πρόσβαση στην τέχνη με διαδικασία που συνεχώς «επαναπροσδιορίζεται» και προσαρμόζεται στις ανάγκες όσων απευθύνεται.

 

Η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Παπαδάκου είναι η «ψυχή» της MusicArte και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, για τα προγράμματά της, τη μουσική, την περίοδο της καραντίνας καθώς και για τη συνεργασία της με τον ΙΑΝΟ.

 

Κατερίνα, φέτος κλείνουν επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα  μουσικά-εκπαιδευτικά  εργαστήρια  της  musicArte   στον IANO. Πως πέρασαν άραγε;

Ήταν πολύ δημιουργικά χρόνια, αφού δημιουργήσαμε περίπου πενήντα διαφορετικά μουσικά-εκπαιδευτικά προγράμματα ,χωρισμένα σε εφτά θεματικές ενότητες.

Κατά τη διάρκειά τους πέρασαν πολλά παιδιά και γονείς από τα εργαστήρια της musicArte. Πολλοί μας ακολουθούν από τη πρώτη στιγμή ως σήμερα. Αρκετά παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει, όμως εξακολουθούν να έρχονται. Δημιουργήσαμε σχέσεις, μοιραστήκαμε γνώσεις και συναισθήματα, ανταλλάξαμε ιδέες και χαμόγελα.

72483412_1411323639017323_23082647179336

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού πολλοί γονείς από αυτούς που παρακολουθούν το  πρόγραμμα με τα παιδιά τους επικοινώνησαν μαζί μου κι έδειξαν ενδιαφέρον για μένα ,τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τους οικείους μου και με ρώτησαν για τη συνέχεια του προγράμματος. Τους ευχαριστώ πολύ!

Μουσική, μουσική εκπαίδευση και παιδί τί θα μπορούσαμε να πούμε για την περίοδο της καραντίνας;

H τέχνη γενικότερα ,η μουσική-πιο συγκεκριμένα-βρίσκεται σε στενή σχέση με την εκπαίδευση και την κοινωνία. Ο εκπαιδευτικός μηχανισμός ακολουθεί τις ανάγκες της κοινωνίας  και τις αλλαγές που προκύπτουν, όπως άλλωστε αποδείχτηκε από την πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού.

Υπήρξαν πολλά παιδιά που αναζήτησαν τη μουσική εκπαίδευση ,τη μουσική γνώση και δημιουργία  αυτούς τους  δύσκολους μήνες που ζήσαμε κλεισμένοι στο σπίτι μας. Πολλοί από εμάς που διδάσκουμε μουσική ανταποκριθήκαμε με συνέπεια στις ανάγκες της κοινωνίας όπως διαμορφώθηκαν ,στηρίξαμε και προωθήσαμε την διάθεση για δημιουργία.

Στους μήνες που πέρασαν αποδείχτηκε κάτι που όσοι ασχολούμαστε  με τη μουσική εκπαίδευση γνωρίζουμε καλά: Η μουσική γνώση ,η μουσική δημιουργία και η μουσική ακρόαση αποτελούν έναν ουσιαστικό τρόπο για να ζει ένα παιδί και -γιατί όχι- ένας ενήλικος καλύτερα.

Θα ήθελα συνοψίζοντας να πω ότι το παιδί που μαθαίνει ή δημιουργεί μουσική, ζει, αναπνέει  και δημιουργεί στο παρόν. Έτσι λοιπόν τα παιδιά όλο αυτό τον καιρό δεν πήραν μία υπόσχεση για καλύτερες μέρες στο μέλλον ,έζησαν  καλύτερες μέρες  εξαιτίας της μουσικής.

Επηρέασε η καραντίνα τη  musicArte  και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα;

Ναι ,φυσικά τα επηρέασε! Με τον ΙΑΝΟ αποφασίσαμε πριν από την έναρξη της καραντίνας να αναβάλλουμε τα προγραμματισμένα εργαστήρια μας δείχνοντας έμπρακτα τη φροντίδα, τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά και τους γονείς που παρακολουθούν τα προγράμματα της  musicArte .Τα εργαστήρια μας γινόνταν «διά ζώσης» και δεν υπήρχε πρόβλεψη για «εξ αποστάσεως». Έτσι  σταμάτησαν.

Σταμάτησαν σε μία «πολύ καλή στιγμή» του προγράμματος ,αφού στα φετινά εργαστήρια που είχαν απόλυτη επιτυχία οι κρατήσεις ήταν τόσες πολλές ,που πλέον δεν ...χωρούσαμε και η ανταπόκριση στο πρόγραμμα όσων το παρακολούθησαν ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή!

Πώς εκπαιδεύτηκαν «μουσικά» τα παιδιά στην εποχή της πανδημίας;

Αν και αρκετοί από εμάς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό το ενδεχόμενο, προχωρήσαμε μπροστά, προσαρμοστήκαμε και βρήκαμε τρόπους να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας μέσα από το διαδίκτυο, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει ένας δάσκαλος που νιώθει αγάπη γι' αυτό που διδάσκει και για τους μαθητές του κι όπου υπάρχουν μαθητές που θέλουν να διδαχτούν θα βρίσκεται πάντα «τρόπος».

Τη μαγεία ωστόσο της ζωντανής επικοινωνίας, της ζεστασιάς  ,της αλληλεπίδρασης που προωθεί της σχέσεις και τη μαγεία του ήχου που ένας μαθητής δημιουργεί έχοντας δίπλα του τον δάσκαλό του τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει!

Τι  θα μπορούσατε να πείτε για τη σχέση του  IANOY και  της  musicArte;

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ο ΙΑΝΟS μου δίνει την ευκαιρία να σχεδιάζω και να παρουσιάζω αυτά τα εργαστήρια με την ομάδα μου. Από το 2014 που ξεκίνησε αυτό  το όμορφο ταξίδι ο IANOS έγινε σημαντικό μέρος της ζωής μου

Στον IANO συνυπάρχουν οι παρουσιάσεις, τα βιβλία και  οι τέχνες  με το ήθος, τη ευγένεια και τον πολιτισμό που αποπνέουν οι άνθρωποι που εργάζονται σ' αυτόν . Η σχέση της musicArte  με τον IANO είναι αρμονική, για να χρησιμοποιήσω  έναν μουσικό όρο, ευγενική, πολιτισμένη ,στηρίζεται στην εμπιστοσύνη  και η διάρκειά της αποδεικνύει την επιτυχία της. Η ζεστασιά των  ανθρώπων του ΙΑΝΟΥ  προσδίδει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πρόγραμμα. Αρχίζοντας από την οργάνωση της εκδήλωσης ,την επικοινωνιακή της  προώθηση και φτάνοντας στη μέρα  της  παρουσίασης  στο παιδικό  τμήμα που φιλοξενεί το πρόγραμμα και το περιβάλλει με αγάπη και τρυφερότητα.

Ανταποδίδοντας αυτή την ειλικρινή σχέση η musicArte δημιουργεί πρωτότυπα προγράμματα σχεδιασμένα ειδικά για αυτόν τον χώρο που μας εμπνέει ,μας προσδιορίζει και μας προωθεί.

Τι ετοιμάζετε για τα επόμενα εργαστήρια  της musicArte στον IANO;

To φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε τη νέα θεματική ενότητα, αν και λόγω της καραντίνας δεν ολοκληρώσαμε την προηγούμενη ,συνεπώς θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε ότι αφήσαμε στον νέο κύκλο.

Οι αναζητήσεις  του προγράμματος, ο πυρήνας  και η δομή του παραμένουν σταθερά, αφού είναι αποτέλεσμα πολύχρονης  εμπειρίας  και πολυάριθμων εργαστηρίων ,ωστόσο η musicArte και τα εργαστήρια της εξελίσσονται παράλληλα με όσα συμβαίνουν, και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα ,έτσι η «εξ αποστάσεως» προσέγγιση είναι μία καινούρια πρόκληση για την ομάδα μας.

Κάτι για επίλογο;

Αυτό το καλοκαίρι ας υποστηρίξουμε την τέχνη και το βιβλίο .Ας είμαστε κοντά στους ανθρώπους της τέχνης παρακολουθώντας όσα προτείνουν , κοντά στους ανθρώπους του βιβλίου αγοράζοντας και στηρίζοντας το βιβλίο.

Και τελειώνοντας θα πω ότι όλο αυτό τον καιρό διαπιστώσαμε την αξία του διαδικτύου και την κυριαρχία των social media, αλλά εκτιμήσαμε βαθιά και την αξία της ανάγνωσης ενός βιβλίου και βέβαια την αξία της μουσικής που στέκεται μακριά από  τα σχέδια, ανέγγιχτη στο χρόνο ,ανεπηρέαστη, φωτεινή, διάπυρη ,διηνεκής ...σαν φλόγα.

bottom of page